Blog Sukses 5S

"Gerbang perkongsian kreativiti & inovasi anda, semoga kita menjadi insan yang berfikiran sukses....senyum, seronok, sejahtera & syukur selalu.."
>>>> Fokus kepada Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE - Sisih, Susun, Sapu, Seragam & Sentiasa Amal.. Jom 5S!! <<<<

Khamis, 26 Januari 2012

5S - Buku Standard Sistem 5S/QE

Satu lagi bahan ilmiah 5S/QE yang baik hendak dikongsi di sini iaitu Buku Standard Sistem Persekitaran Berkualiti (5S) terbitan MPC yang mengfokuskan kepada keperluan pelaksanaan Sistem Pengurusan Persekitaran Berkualiti.

Nota : Standard / piawaian Sistem Persekitaran Berkualili yang dibangunkan di Malaysia adalah melalui kerjasama dan kesepakatan jawalankuasa yang terdiri daripada wakil-wakil industri, pengguna, dan lain-lain agensi yang berkaitan. Standard/piawaian ini juga akan dikaji secara berkala bagi memastikan keberkesanan dan penerimaan industri dan juga pengamal sistem sadia ada mahupun yang baru. Sistem Persekitaran Berkualili merupakan asas kepada kecemerlangan industry dan merupakan sistem yang menyokong kepada slstem-slstem yang lain diantaranya ISO 9000, EMS 14000 dan OSH 18000, Sistem ini juga merupakan tonggak di dalam menjayakan sebarang aktiviti di dalam perlaksanaan Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TOM).

Antara isi kandungan buku ini adalah :
  1. Skop (Umum dan Penggunaan)
  2. Sistem Pengurusan Persekitaran Berkualiti
  3. Perancangan
  4. Realisasi Persekitaran Berkualiti
  5. Pengukuran, Analisis dan Penilaian
  6. Penambahbaikan
Antara Isi Kandungan Buku Ini
Baiklah kepada pengamal-pengamal 5S dan yang ingin memantapkan lagi pelaksanaan Amalan 5S/QE di agensi atau sekadar menambah ilmu 5S anda, bolehlah dapatkan salinan/softcopy buku ini dengan mengisi Borang Maklum Balas di bawah, lagi elok jadilah ahli blog ini (mudah untuk KyRe@tiF menyalurkan apa-apa bahan 5S kepada ahli jika ada info terkini). Ok semoga Sukses Selalu dan Standardkan Semua Supaya Senang dan Sempurna!!



77 ulasan:

Mahirah berkata...

Nak satu copy buku ni boleh :)

- Mahirah PMH-

KyRe@tiF berkata...

Boleh, memang nak kongsi pun. Nanti akan diemel.. beres sukses!!

Tanpa Nama berkata...

Yang dah dapat persijilan, untuk renew, apakah kandungan dokumentasi yang perlu? Hanya penambahbaikan sahaja?

KyRe@tiF berkata...

Kebiasaanya bagi proses renew pensijilan 5S MPC, Sistem pengauditan ada sama, cuma juruaudit akan lebih teliti dan lagi banyak 'bertanya'. Konsep 'Kaizen' (penambahbaikan berterusana) perlu ada dan perlu menunjukkan apakah kelainan yang telah dilaksanakan selama tempoh 'sentiasa amal' (1tahun pensijilan). Adalah penting untuk mengutamakan IMPAK 5S terhadapa agensi anda seperti Penjimatan, Penggunaan Barang Terpakai, Kehadiran Pekerja, Keuntungan dan sebagainya.

TaShA berkata...

nak 1 copy juge.. thanks ye..

KyRe@tiF berkata...

Ok.. 1 copy telah diemel ke TaSha, kalau dah dapat emel tu bgtahu yee..

Tanpa Nama berkata...

nak 1 copy..thank u..

KyRe@tiF berkata...

Boleh.. tapi bagi alamat emel (personal) yee..

Instrument Engineer berkata...

Salam En Kreatif boleh email kepada saya sqhidayat@hotmail.com, saya sangat perlukan untuk membuat report terima kasih

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses,
telah ke alamat emel:sqhidayat@hotmai
nnti kalu dah terima bgthau ye.. Nak buat report apa?

jasmine hr berkata...

salam... syukur saya menjumpai blog yang amat informatif ini.
saya dah pening dan bingung memikirkan macam mana cara nak memulakan 5S.
saya memohon jasa baik tuan dan amat bharap tuan dapat emailkan bahan-bahan berkaitan 5S kepada saya. tq in advance
email saya : idaness7@yahoo.comem

KyRe@tiF berkata...

TQ atas maklum balas positif anda. Memang blog ini diwujudkan utk'perkongsian' dan 'center' sahabat-sahabat 5S dalam pelaksanaan Amalan 5S/QE ini. Ok nanti saya akan emel dokumen/maklumat yg berkaitan. Nak senang dapatkanlah eBook 5S YES!!

Tanpa Nama berkata...

minta jasa baik untuk email softcopy ke YYChew@jkr.gov.my. Terima kasih

KyRe@tiF berkata...

softcopy Buku Standard 5S MPC berkenaan telah diemel. Kiranya telah terima, mohon maklum kembali.. Semoga Sukses Selalu!!

Tanpa Nama berkata...

boleh saya dapatkan satu copy? sedang dalam proses 5S tapi blur dan confuse. terima kasih

KyRe@tiF berkata...

Boleh.. Cuma anda perlu ini Borang Maklum Balas atau berikan alamat emel kepada saya utk urusan penghantaran.. tQ

Tuah berkata...

Boleh emel saya satu salinan dokumen ini. sebab tempat saya sedang dalam proses menjalankan 5S ini. Mohon emel ke: tuahhanani@yahoo.com
Terima kasih tuan tanah :)

KyRe@tiF berkata...

Buku berkenaan telah diemel ke alamat yg diberi. Sekali dgn slide berkenaan. Bonus!!.
Ok sama-sama Tuan Khemah.. :)

Stream6552 berkata...

Mohon jasa baik tuan untuk emel standard baru pensijilan 5S yg baru kpd sy juga. ndkeningau@gmail.com terima kasih tuan.

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya.. :)

Tanpa Nama berkata...

SALAM. SY PUN NK 1 COPY. PLS EMEL KE w.n.husna@gmail.com
TQ

Tanpa Nama berkata...

salam. sy pon nk 1 copy. mohon emel ke w.n.husna@gmail.com

TQ

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses w.n.husna... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq

Tanpa Nama berkata...

As-salam klu blh emelkan 1 copy ke emel saya juga ya Tresnawatye@yahoo.com ..... TQ

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses Tresnawatye... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq

zurulizam berkata...

salam...
blh emelkan saya satu copy..
zurulizam@pmint.gov.my

thankz

KyRe@tiF berkata...

Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Sokmo!!

Tanpa Nama berkata...

Salam,boleh e-mail pd saya satu copy.thks.email:samuel_yungar@yahoo.com

KyRe@tiF berkata...

Telah emel Buku & Slide berkenaan.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Selaluuu!!

Tanpa Nama berkata...

salam.
boleh emel pd sy 1 copy? thanks
sitinu@sarawak.gov.my

KyRe@tiF berkata...

Salam,
telah emel Buku & Slide berkenaan.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Selaluuu!! & SHR MZB

Tanpa Nama berkata...

salam tuan...terima kasih krn wujudkan blog yang amat informatif ini..harap tuan dapat bantu sy emailkan bahan-bahan berkaitan 5S.
saya dlm proses utk jalankan 5s tp msih blur, pening dan bingung macam mana cara nak mulakan 5S.tqvm
mawardah_smile@yahoo.com

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses.. InsyaAllah akan saya bantu salurkan dan kongsi bersama apa-apa maklumat berkenaan 5S kepada anda. Nak lagi senang, beli le eBook 5S YES! hihihi

Nur Fadilah Chin berkata...

assalamualaikum

pejabat sy dlm langkat 5S utk dpt sijil drpd NPC

mohon utk emel salinan buku panduan 5S NPC ke alamat emel nurfadilahchin@gmail.com

terima kasih

KyRe@tiF berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
KyRe@tiF berkata...

Wasalam, dokumen 5s berkenaan telah diemel. tq atas maklumbalas. Semoga sukses selalu!

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum

Pusat latihan saya dalam proses untuk mendapatkan sijil 5S dari NPC

mohon utk emel 1 copy kepada

mohd_zahir87@yahoo.com

terima kasih

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses, Saudara Zahir, dokumen berkenaan telah diemel ke alamat berkenaan (Softcopy Buku dan Slide). Semoga Sukses Sokmo!!

Tanpa Nama berkata...

Salam, pejabat saya otw ke prsijilan kali ke2 Januari ini, boleh saya dapatkan 1 salinan buku diatas, hafizi0807@yahoo.com, terima kasih.....Hafizi :)

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Saya dari jabatan kerajaan (Pahang). Ucapan tahniah dan ribuan terima kasih atas info yang terdapat dalam blog ini. Mohon jika ada masa untuk emailkan Buku Standard Sistem Persekitaran Berkualiti (5S)ke
bdy157@yahoo.com

Terima kasih.

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses, En.Hafizi & En.Bdy157, dokumen berkenaan telah diemel ke alamat masing2. TQ atas sokongan. Go 5S!!

Tanpa Nama berkata...

Salam 5S,

Salam penghargaan Sukses diatas infomasi ilmu 5S yang dapat dikongsi bersama.

Mohon sekiranya Sukses dapat emailkan satu naskah buku standard tersebut. Secara lansung saya dapat membuat pemurniaan infomasi dan pelaksanaan yang sedia ada.

wirawaja7673@gmail.com

Teruskan kesinambungan blog ini. Terima kasih Sukses.

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses,
Buku dan Slide berkenaan telah diemel. TQ atas maklum balas dan sokongan anda..

anwar berkata...

assalam, company saya dalam proses untuk mendapatkan sijil 5S dri MPC

minta emel dekat saya copy
asyar85@gmail.com

anwar

KyRe@tiF berkata...

SALAM 2013!!
Buku & Slide berkenaan dah emel. Hope sukses sokmo!!

Tanpa Nama berkata...

hi, can you please send me a soft copy to limmj_inform@yahoo.com

Many thanks

KyRe@tiF berkata...

Hi.. has emel softcopy and slides to you .. thank you n success always

Zam_DC berkata...

pejabat saya dalam proses nak mohon 5S...pohon email buku dan slide ke alamat email zam_dc@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

Hi...i really need a copy of this book as my company is going for the audit very soon...kindly email me at azam.ainn@gmail.com

tq

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses,
Zam_DC dan Azam.Ainn,
Disertakan Buku dan Slide berkenaan untuk rujukan anda. (emel)
TQ

khairunnisa mohd nor berkata...

Assalamualaikum,

Boleh saya dapatkan satu copy standard ni. Emel saya nisa@uum.edu.my.

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses,
Salinan Buku n Slide telah diemel, sila maklum jika telah menerimanya. :)

KyRe@tiF berkata...

Pn.Nisa, boleh beri emel 'personal' sebab bahan yang sy emel telah di 'tendang'..

Mail Delivery System
08:14 (2 minutes ago)
The following message to was undeliverable.
The reason for the problem:
5.1.0 - Unknown address error 552-'5.3.4 Message size exceeds fixed maximum message size'

Tanpa Nama berkata...

nak 1 copy boleh?
sstwo@yahoo.com

KyRe@tiF berkata...

Boleh jeee.. berikut telah diemel slide n buku nye sekali.tq

shah-shieda berkata...

Mohon emailkan softcopy.... jabatan saya dlm proses pelaksanaan Amalan 5s

shahwazup@gmail.com

shah-shieda berkata...

Assalamualaikum,

Boleh saya dapatkan satu copy standard ni.
shahwazup@gmail.com

KyRe@tiF berkata...

Boleh sajeee,, copy noat n slide telah diemel. TQ

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...

Boleh emailkan saya 1 copy untuk saya. Pejabat saya dalam operasi 5S.
fuziah_rahim05@yahoo.com

tq!!!

KyRe@tiF berkata...

Salam Selasa..
telah diemel dokumen berkenaan di alamat yg diberi. TQ :)

FaRa AzLiNa berkata...

Salam...

Nak minta softcopy boleh?emel pd faraazlina@kkbpenawar.edu.my..tqvm

KyRe@tiF berkata...

Salam Ramadhan,
Wokey..telah emel softcopy dan slide berkenaan di emel anda.
Sukses Selalu... :)

Mai Fruity Delicacies berkata...

Salam,

Kilang kami nk implement 5s, boleh saya minta satu copy... email kami maiborongsat@gmail.com Ada bayaran ke?

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses, dah emel slide berkenaan ke emel maiborong sat (en.md.nizam).. semoga sukses selalu

lisya dania berkata...

Salam,
nak mintak 1 softcopy boleh
email saya umi@kkpsa.edu.my

KyRe@tiF berkata...

ok dah emel.. tq atas sokongan. suksesssss...

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Boleh share softcopy standards 5s? blh emailkan kepada asha4049@gmail.com


terima kasih. =)

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses..
telah diemel dokumen berkenaan di alamat yg diberi. TQ :)

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Mohon email softcopy dan slide ke email azharom@gmail.com utk perlaksanaan.

tq

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses..
ok dah emel..maaf atas kelewatan..

shah kirin berkata...

Salam mohon emailkan softcopy 5S di kirin90w@gmail.com.terima kasih kerana berkongsi ilmu..

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukse, Kirin telah diemel.. tq

gamansd berkata...

Penyampaian cukup baik dan sesuai dijadikan contoh dan teladan.

Mohon dapatkan softcopy

Alamat emel saya: suhaimin2020@yahoo.com

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses...
Suhaimin...telah emel softcopy ke alamat berkenaan..
maaf lambat...masalah kesihatan..
TQ n Sukses sokmo

Tanpa Nama berkata...

salam 5S,

ALHAMDULILAH... JUMPA JGK BLOG 5S YG SGT INFORMATIF. BOLEH EMELKAN SAYA BUKU STANDARD TERSEBUT.
nhi.cahaya@gmail.com

KyRe@tiF berkata...

Salam Sukses,
Telah emel dokumen + slide berkenaan ke nhi.cahaya@gmail.com
TQ

Ahmad Khairulnizam Bin Mat Sulaiman berkata...

Mohon emelkan satu copy..TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...