Blog Sukses 5S

"Gerbang perkongsian kreativiti & inovasi anda, semoga kita menjadi insan yang berfikiran sukses....senyum, seronok, sejahtera & syukur selalu.."
>>>> Fokus kepada Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE - Sisih, Susun, Sapu, Seragam & Sentiasa Amal.. Jom 5S!! <<<<

Thursday, January 26, 2012

5S - Buku Standard Sistem 5S/QE

Satu lagi bahan ilmiah 5S/QE yang baik hendak dikongsi di sini iaitu Buku Standard Sistem Persekitaran Berkualiti (5S) terbitan MPC yang mengfokuskan kepada keperluan pelaksanaan Sistem Pengurusan Persekitaran Berkualiti.

Nota : Standard / piawaian Sistem Persekitaran Berkualili yang dibangunkan di Malaysia adalah melalui kerjasama dan kesepakatan jawalankuasa yang terdiri daripada wakil-wakil industri, pengguna, dan lain-lain agensi yang berkaitan. Standard/piawaian ini juga akan dikaji secara berkala bagi memastikan keberkesanan dan penerimaan industri dan juga pengamal sistem sadia ada mahupun yang baru. Sistem Persekitaran Berkualili merupakan asas kepada kecemerlangan industry dan merupakan sistem yang menyokong kepada slstem-slstem yang lain diantaranya ISO 9000, EMS 14000 dan OSH 18000, Sistem ini juga merupakan tonggak di dalam menjayakan sebarang aktiviti di dalam perlaksanaan Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TOM).

Antara isi kandungan buku ini adalah :
  1. Skop (Umum dan Penggunaan)
  2. Sistem Pengurusan Persekitaran Berkualiti
  3. Perancangan
  4. Realisasi Persekitaran Berkualiti
  5. Pengukuran, Analisis dan Penilaian
  6. Penambahbaikan
Antara Isi Kandungan Buku Ini
Baiklah kepada pengamal-pengamal 5S dan yang ingin memantapkan lagi pelaksanaan Amalan 5S/QE di agensi atau sekadar menambah ilmu 5S anda, bolehlah dapatkan salinan/softcopy buku ini dengan mengisi Borang Maklum Balas di bawah, lagi elok jadilah ahli blog ini (mudah untuk KyRe@tiF menyalurkan apa-apa bahan 5S kepada ahli jika ada info terkini). Ok semoga Sukses Selalu dan Standardkan Semua Supaya Senang dan Sempurna!!



72 comments:

Mahirah said...

Nak satu copy buku ni boleh :)

- Mahirah PMH-

KyRe@tiF said...

Boleh, memang nak kongsi pun. Nanti akan diemel.. beres sukses!!

Anonymous said...

Yang dah dapat persijilan, untuk renew, apakah kandungan dokumentasi yang perlu? Hanya penambahbaikan sahaja?

KyRe@tiF said...

Kebiasaanya bagi proses renew pensijilan 5S MPC, Sistem pengauditan ada sama, cuma juruaudit akan lebih teliti dan lagi banyak 'bertanya'. Konsep 'Kaizen' (penambahbaikan berterusana) perlu ada dan perlu menunjukkan apakah kelainan yang telah dilaksanakan selama tempoh 'sentiasa amal' (1tahun pensijilan). Adalah penting untuk mengutamakan IMPAK 5S terhadapa agensi anda seperti Penjimatan, Penggunaan Barang Terpakai, Kehadiran Pekerja, Keuntungan dan sebagainya.

TaShA said...

nak 1 copy juge.. thanks ye..

KyRe@tiF said...

Ok.. 1 copy telah diemel ke TaSha, kalau dah dapat emel tu bgtahu yee..

Anonymous said...

nak 1 copy..thank u..

KyRe@tiF said...

Boleh.. tapi bagi alamat emel (personal) yee..

Instrument Engineer said...

Salam En Kreatif boleh email kepada saya sqhidayat@hotmail.com, saya sangat perlukan untuk membuat report terima kasih

KyRe@tiF said...

Salam Sukses,
telah ke alamat emel:sqhidayat@hotmai
nnti kalu dah terima bgthau ye.. Nak buat report apa?

jasmine hr said...

salam... syukur saya menjumpai blog yang amat informatif ini.
saya dah pening dan bingung memikirkan macam mana cara nak memulakan 5S.
saya memohon jasa baik tuan dan amat bharap tuan dapat emailkan bahan-bahan berkaitan 5S kepada saya. tq in advance
email saya : idaness7@yahoo.comem

KyRe@tiF said...

TQ atas maklum balas positif anda. Memang blog ini diwujudkan utk'perkongsian' dan 'center' sahabat-sahabat 5S dalam pelaksanaan Amalan 5S/QE ini. Ok nanti saya akan emel dokumen/maklumat yg berkaitan. Nak senang dapatkanlah eBook 5S YES!!

Anonymous said...

minta jasa baik untuk email softcopy ke YYChew@jkr.gov.my. Terima kasih

KyRe@tiF said...

softcopy Buku Standard 5S MPC berkenaan telah diemel. Kiranya telah terima, mohon maklum kembali.. Semoga Sukses Selalu!!

Anonymous said...

boleh saya dapatkan satu copy? sedang dalam proses 5S tapi blur dan confuse. terima kasih

KyRe@tiF said...

Boleh.. Cuma anda perlu ini Borang Maklum Balas atau berikan alamat emel kepada saya utk urusan penghantaran.. tQ

Tuah said...

Boleh emel saya satu salinan dokumen ini. sebab tempat saya sedang dalam proses menjalankan 5S ini. Mohon emel ke: tuahhanani@yahoo.com
Terima kasih tuan tanah :)

KyRe@tiF said...

Buku berkenaan telah diemel ke alamat yg diberi. Sekali dgn slide berkenaan. Bonus!!.
Ok sama-sama Tuan Khemah.. :)

Stream6552 said...

Mohon jasa baik tuan untuk emel standard baru pensijilan 5S yg baru kpd sy juga. ndkeningau@gmail.com terima kasih tuan.

KyRe@tiF said...

Salam Sukses... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya.. :)

Anonymous said...

SALAM. SY PUN NK 1 COPY. PLS EMEL KE w.n.husna@gmail.com
TQ

Anonymous said...

salam. sy pon nk 1 copy. mohon emel ke w.n.husna@gmail.com

TQ

KyRe@tiF said...

Salam Sukses w.n.husna... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq

Anonymous said...

As-salam klu blh emelkan 1 copy ke emel saya juga ya Tresnawatye@yahoo.com ..... TQ

KyRe@tiF said...

Salam Sukses Tresnawatye... Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq

zurulizam said...

salam...
blh emelkan saya satu copy..
zurulizam@pmint.gov.my

thankz

KyRe@tiF said...

Buku & Slide berkenaan telah diemel.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Sokmo!!

Anonymous said...

Salam,boleh e-mail pd saya satu copy.thks.email:samuel_yungar@yahoo.com

KyRe@tiF said...

Telah emel Buku & Slide berkenaan.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Selaluuu!!

Anonymous said...

salam.
boleh emel pd sy 1 copy? thanks
sitinu@sarawak.gov.my

KyRe@tiF said...

Salam,
telah emel Buku & Slide berkenaan.. mohon maklum kembali setelah menerimanya..tq Sukses Selaluuu!! & SHR MZB

Anonymous said...

salam tuan...terima kasih krn wujudkan blog yang amat informatif ini..harap tuan dapat bantu sy emailkan bahan-bahan berkaitan 5S.
saya dlm proses utk jalankan 5s tp msih blur, pening dan bingung macam mana cara nak mulakan 5S.tqvm
mawardah_smile@yahoo.com

KyRe@tiF said...

Salam Sukses.. InsyaAllah akan saya bantu salurkan dan kongsi bersama apa-apa maklumat berkenaan 5S kepada anda. Nak lagi senang, beli le eBook 5S YES! hihihi

Nur Fadilah Chin said...

assalamualaikum

pejabat sy dlm langkat 5S utk dpt sijil drpd NPC

mohon utk emel salinan buku panduan 5S NPC ke alamat emel nurfadilahchin@gmail.com

terima kasih

KyRe@tiF said...
This comment has been removed by the author.
KyRe@tiF said...

Wasalam, dokumen 5s berkenaan telah diemel. tq atas maklumbalas. Semoga sukses selalu!

Anonymous said...

assalamualaikum

Pusat latihan saya dalam proses untuk mendapatkan sijil 5S dari NPC

mohon utk emel 1 copy kepada

mohd_zahir87@yahoo.com

terima kasih

KyRe@tiF said...

Salam Sukses, Saudara Zahir, dokumen berkenaan telah diemel ke alamat berkenaan (Softcopy Buku dan Slide). Semoga Sukses Sokmo!!

Anonymous said...

Salam, pejabat saya otw ke prsijilan kali ke2 Januari ini, boleh saya dapatkan 1 salinan buku diatas, hafizi0807@yahoo.com, terima kasih.....Hafizi :)

Anonymous said...

Salam,

Saya dari jabatan kerajaan (Pahang). Ucapan tahniah dan ribuan terima kasih atas info yang terdapat dalam blog ini. Mohon jika ada masa untuk emailkan Buku Standard Sistem Persekitaran Berkualiti (5S)ke
bdy157@yahoo.com

Terima kasih.

KyRe@tiF said...

Salam Sukses, En.Hafizi & En.Bdy157, dokumen berkenaan telah diemel ke alamat masing2. TQ atas sokongan. Go 5S!!

Anonymous said...

Salam 5S,

Salam penghargaan Sukses diatas infomasi ilmu 5S yang dapat dikongsi bersama.

Mohon sekiranya Sukses dapat emailkan satu naskah buku standard tersebut. Secara lansung saya dapat membuat pemurniaan infomasi dan pelaksanaan yang sedia ada.

wirawaja7673@gmail.com

Teruskan kesinambungan blog ini. Terima kasih Sukses.

KyRe@tiF said...

Salam Sukses,
Buku dan Slide berkenaan telah diemel. TQ atas maklum balas dan sokongan anda..

anwar said...

assalam, company saya dalam proses untuk mendapatkan sijil 5S dri MPC

minta emel dekat saya copy
asyar85@gmail.com

anwar

KyRe@tiF said...

SALAM 2013!!
Buku & Slide berkenaan dah emel. Hope sukses sokmo!!

Anonymous said...

hi, can you please send me a soft copy to limmj_inform@yahoo.com

Many thanks

KyRe@tiF said...

Hi.. has emel softcopy and slides to you .. thank you n success always

Zam_DC said...

pejabat saya dalam proses nak mohon 5S...pohon email buku dan slide ke alamat email zam_dc@yahoo.com

Anonymous said...

Hi...i really need a copy of this book as my company is going for the audit very soon...kindly email me at azam.ainn@gmail.com

tq

KyRe@tiF said...

Salam Sukses,
Zam_DC dan Azam.Ainn,
Disertakan Buku dan Slide berkenaan untuk rujukan anda. (emel)
TQ

khairunnisa mohd nor said...

Assalamualaikum,

Boleh saya dapatkan satu copy standard ni. Emel saya nisa@uum.edu.my.

KyRe@tiF said...

Salam Sukses,
Salinan Buku n Slide telah diemel, sila maklum jika telah menerimanya. :)

KyRe@tiF said...

Pn.Nisa, boleh beri emel 'personal' sebab bahan yang sy emel telah di 'tendang'..

Mail Delivery System
08:14 (2 minutes ago)
The following message to was undeliverable.
The reason for the problem:
5.1.0 - Unknown address error 552-'5.3.4 Message size exceeds fixed maximum message size'

Anonymous said...

nak 1 copy boleh?
sstwo@yahoo.com

KyRe@tiF said...

Boleh jeee.. berikut telah diemel slide n buku nye sekali.tq

shah-shieda said...

Mohon emailkan softcopy.... jabatan saya dlm proses pelaksanaan Amalan 5s

shahwazup@gmail.com

shah-shieda said...

Assalamualaikum,

Boleh saya dapatkan satu copy standard ni.
shahwazup@gmail.com

KyRe@tiF said...

Boleh sajeee,, copy noat n slide telah diemel. TQ

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Boleh emailkan saya 1 copy untuk saya. Pejabat saya dalam operasi 5S.
fuziah_rahim05@yahoo.com

tq!!!

KyRe@tiF said...

Salam Selasa..
telah diemel dokumen berkenaan di alamat yg diberi. TQ :)

FaRa AzLiNa said...

Salam...

Nak minta softcopy boleh?emel pd faraazlina@kkbpenawar.edu.my..tqvm

KyRe@tiF said...

Salam Ramadhan,
Wokey..telah emel softcopy dan slide berkenaan di emel anda.
Sukses Selalu... :)

Mai Fruity Delicacies said...

Salam,

Kilang kami nk implement 5s, boleh saya minta satu copy... email kami maiborongsat@gmail.com Ada bayaran ke?

KyRe@tiF said...

Salam Sukses, dah emel slide berkenaan ke emel maiborong sat (en.md.nizam).. semoga sukses selalu

lisya dania said...

Salam,
nak mintak 1 softcopy boleh
email saya umi@kkpsa.edu.my

KyRe@tiF said...

ok dah emel.. tq atas sokongan. suksesssss...

Anonymous said...

Salam,

Boleh share softcopy standards 5s? blh emailkan kepada asha4049@gmail.com


terima kasih. =)

KyRe@tiF said...

Salam Sukses..
telah diemel dokumen berkenaan di alamat yg diberi. TQ :)

Anonymous said...

Salam,

Mohon email softcopy dan slide ke email azharom@gmail.com utk perlaksanaan.

tq

KyRe@tiF said...

Salam Sukses..
ok dah emel..maaf atas kelewatan..

shah kirin said...

Salam mohon emailkan softcopy 5S di kirin90w@gmail.com.terima kasih kerana berkongsi ilmu..

KyRe@tiF said...

Salam Sukse, Kirin telah diemel.. tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...