Blog Sukses 5S

"Gerbang perkongsian kreativiti & inovasi anda, semoga kita menjadi insan yang berfikiran sukses....senyum, seronok, sejahtera & syukur selalu.."
>>>> Fokus kepada Amalan Persekitaran Berkualiti 5S/QE - Sisih, Susun, Sapu, Seragam & Sentiasa Amal.. Jom 5S!! <<<<

Isnin, 8 Julai 2013

KREATIF : Logo Dilarang e-Rokok

Biasa kita dengan logo NO SMOKING je.. mungkin akan datang pejabat-pejabat akan paparkan logo NO E-CIGARETTE le pulak.. sebab semenjak benda ni popular, ramai kaki rokok dah tukar kepada Rokok Eletronik ini (macam-macam perasa ada), dan 'mereka' ini dengan sewenang-wenangnya 'merokok' di mana-mana termasuk kawasan ber air-cond (opis, klinik, kedai makan dll)

Dan ada juga negeri-negeri tertentu dalam usaha untuk MENGHARAMkan penggunaan e-Cigarette ini kerana walaupun tidak mengeluarkan asap, tapi ia membahayakan.

BENTONG – Penjualan rokok e-elektronik bukan sahaja salah di sisi undang-undang, malah pengguna produk itu turut terdedah kepada pelbagai penyakit kronik. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
“Mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikoton untuk kegunaan rokok elektronik @ rokok elektrik boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali,” katanya. [Sumber : Bernama]

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...